Saturday, June 16, 2012

Ίμρε Κέρτες, Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο 2003 (Imre Kertesz, Sorstalansag {Fatelessness}, 1975)


Το μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας 2002 Ίμρε Κέρτες αφορά τη ζωή ενός δεκατετράχρονου Ούγγρου Εβραίου που το 1944 εκτοπίζεται και φυλακίζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και Μπόυχενβαλντ. Παρόλο που ο συγγραφέας είχε αυτές τις εμπειρίες,  αρνήθηκε ότι το μυθιστόρημά του είναι αυτοβιογραφικό.

Ο ήρωας του μυθιστορήματος Κέβες Γκιόργκι, αναγκάζεται στην αρχή, όπως όλοι οι Εβραίοι, να φορά στο πέτο του ένα κίτρινο αστέρι ώστε να ξεχωρίζει. Στη συνέχεια επιστρατεύεται για επικουρική εργασία σε ένα εργοστάσιο. Μια μέρα ενώ βρίσκεται καθοδόν προς την εργασία του με το λεωφορείο, τον κατεβάζουν μαζί με άλλους Εβραίους  και τους φορτώνουν σε τρένο για το Άουσβιτς. Κανένας δε γνωρίζει που πηγαίνουν ή για πιο σκοπό. Οι φύλακές τους γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ λίγα, απλά εκτελούν τις διαταγές τους. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τα μάτια του δεκατετράχρονου αγοριού που μπορεί, παρά τις κακουχίες, να βιώνει με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και φιλότιμο τις καινούριες του εμπειρίες. Καταφέρνει να επιβιώσει ενώ μαθαίνει μέσα από τις φήμες που κυκλοφορούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τη λειτουργία των κρεματορίων και την τύχη εκείνων που δεν επιλέγονται για κάποια εργασία.  Η απελευθέρωση από τους Αμερικανούς τον βρίσκει ταλαιπωρημένο με πολλά προβλήματα υγείας σε κάποιο νοσοκομείο του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ. Επιστρέφει στην Ουγγαρία.

Το μυθιστόρημα αυτό δεν περιέχει πολλές σοφές κουβέντες. Μόνο τις απλές σκέψεις ενός δεκατετράχρονου που προσπαθεί να επιβιώσει, να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και να απολαύσει τις λιγοστές στιγμές ευτυχίας. Η συγκλονιστική απλότητά του βοηθά τον αναγνώστη να βιώσει νοερά τη ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη συνεργασία που επέδειξαν οι περισσότεροι κρατούμενοι στα όσα αναγκάστηκαν να υποστούν.

No comments:

Post a Comment