Sunday, July 10, 2011

Γουόρις Ντίρι και Καθλήν Μίλλερ, Λουλούδι της Ερήμου, 1998 (Waris Dirie & Cathleen Miller, Desert Flower)

Η συγκινητική ιστορία της Γουόρις Ντίρι, ενός αγράμματου κοριτσιού από τη Σομαλία που το έσκασε από το σπίτι της και τον πατέρα της σε ηλικία 13 χρόνων επειδή αυτός ήθελε να την παντρέψει με ένα γέροντα για πέντε καμήλες.  Κατόρθωσε να μεταναστεύσει στη Μεγάλη Βρετανία και ακολούθως στις Ηνωμένες Πολιτείες εργαζόμενη αρχικά ως υπηρέτρια και υπάλληλος στα εστιατόρια Μακ-Ντόναλντ, και στη συνέχεια, αφού την ανακάλυψε ένας επαγγελματίας φωτογράφος στο Λονδίνο, ως επιτυχημένο μοντέλο.

Η ιστορία της συγκίνησε πολλούς ανθρώπους και οργανισμούς παγκόσμια, πράγμα που οδήγησε και στο διορισμό της ως Ειδικής Πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών, ταγμένη ενάντια στην πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) που εξακολουθεί να εξασκείται σε εκατομμύρια κορίτσια κυρίως σε χώρες της Αφρικής, και από την οποία υπέφερε και η ίδια.

Αυτό το βιβλίο ενημερώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο για τη ζωή στην Αφρική και τη Σομαλία καθώς και για τη ζωή και τις δυσκολίες των παράνομων μεταναστών στην ανεπτυγμένη δύση. Η ιστορία της Γουόρις δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους ότι με επιμονή, κάποιας δόσης ρίσκου, κάποιες μικρές παρανομίες, λίγη πανουργία και μία δόση τύχης, ο καθένας μπορεί να ξεφύγει από το μίζερο κατεστημένο της ζωής του και να πετύχει φανταστικά πράγματα, πέραν οποιασδήποτε αρχικής προσδοκίας του.

No comments:

Post a Comment