Wednesday, October 17, 2018

H. von Dach, Ολική Αντίσταση (Total Resistance – Swiss Army Guide to Guerilla Warfare and Underground Operations, 1965)

Το θρυλικό εγχειρίδιο ανταρτοπόλεμου για το πώς να επιβιώσεις και να αντισταθείς ενάντια: Σε ένα στρατό εισβολής, σε μια δύναμη κατοχής, σε ένα τυραννικό καθεστώς.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία το 1958 και απευθυνόταν κυρίως σε στρατιωτικούς στην περίπτωση εχθρικής εισβολής. Το κείμενο μεταφράστηκε στα Αγγλικά και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1965. Μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 2011.

«Αν δύο εχθροί πολεμούν μέχρις εσχάτων ο ένας τον άλλον – και αυτό συμβαίνει πάντα όπου εμπλέκεται μία ιδεολογία (η θρησκεία είναι μέρος της) – ο ανταρτοπόλεμος και η πολιτική αντίσταση θα ξεσπάσουν αναπόφευκτα στην τελική φάση.

Ο στρατιωτικός ειδήμονας που υποτιμά ή ακόμη και περιφρονεί τον ανταρτοπόλεμο διαπράττει ένα λάθος αφού δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την δύναμη της καρδιάς.

Η τελευταία, και  πράγματι, πιο άγρια μάχη θα διεξαχθεί από πολίτες. θα διεξαχθεί κάτω από τον φόβο του εκτοπισμού, της εκτέλεσης και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σημαντικές ανταρτικές επιχειρήσεις του παρελθόντος το βιβλίο συμπεριλαμβάνει και «Το κίνημα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο».

Το βιβλίο περιλαμβάνει το σκοπό και οργάνωση του ανατρτοπολέμου και «τον πρωταρχικό κανόνα του ανταρτοπολέμου που λέει ότι κανένα έδαφος δεν διατηρείται μόνιμα». 

Μεγαλύτερη αξία δεν έχουν οι τεχνικές δολιοφθοράς που περιλαμβάνει, αρκετές από τις οποίες είναι ξεπερασμένες, αλλά η τακτική του ανταρτοπόλεμου.

«Ο πληθυσμός είναι ο μεγαλύτερος φίλος σας. Χωρίς την συμπάθεια και την ενεργό υποστήριξή του δεν θα είστε σε θέση να συντηρηθείτε για παρατεταμένες περιόδους. Κατά συνέπεια, δεν έχετε την πολυτέλεια να τον αποξενώσετε με κτηνώδη συμπεριφορά ή με έλλειψη πειθαρχίας … υπάρχει η πιθανότητα οι ανταρτικές μονάδες να μετατραπούν σε μεγαλύτερο κακό από ότι οι δυνάμεις κατοχής.»

Το βιβλίο περιλαμβάνει την οργάνωση και επιχείρηση του πολιτικού αντιστασιακού κινήματος.

«Άνθρωποι που κατέχουν δημόσιες θέσεις κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου δεν θα πρέπει να στρατολογούνται για το αντιστασιακό κίνημα. Είναι πιθανόν αυτά τα άτομα να συλληφθούν και να υποβληθούν σε πλύση εγκεφάλου … Οι εξέχουσες προσωπικότητες είναι επίσης εκτεθειμένες σε ένα ειδικό τύπο κινδύνου.  Κατά τη διάρκεια της πρώιμης φάσης της κατοχής μπορεί να αναγκαστούν να υποστηρίξουν δημόσια τον εχθρό.»

«Μια κατοχή μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Ο εχθρός και ειδικά η διορισμένη απ’ αυτόν κυβέρνηση Δωσιλόγων για να σταθεροποιηθεί στην εξουσία θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τα μυαλά της νεολαίας … ο εχθρός θα ξεγράψει την παλαιότερη γενιά, τουλάχιστον εν μέρει, ως αδύνατη να προσηλυτιστεί … Ο ολοκληρωτικός εχθρός θα χαρακτηρίζει πάντα την Εκκλησία ως ένα δυνητικό εχθρό και θα την πολεμά ανάλογα. Θα προχωρήσει με την πιο μεγάλη πανουργία και θα εφαρμόσει τον αποχριστιανισμό της ζωής σταδιακά ώστε να μην είναι πολύ καταφανής … Για να σταθεροποιήσει την δύναμή του, ο εχθρός θα επιχειρήσει να θέσει την μία ομάδα ή τάξη αντιμέτωπη με την άλλη … Το διαίρει και βασίλευε αποτελεί την αγαπημένη τακτική του εχθρού.»

Το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πως κάποιο Ελβετοί αντιμετώπιζαν την απειλή  ενάντια στην ελευθερία τους. Γιατί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα και γιατί η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων θα συνεχιστεί.

Ο μέσος Κύπριος έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες ικανότητες προσαρμογής. Θα πρέπει όμως να ενδυναμωθούν και οι ικανότητες αντίστασης. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα.

No comments:

Post a Comment